Byllemannen

av Alf Folmer

Han bodde i Langgata 5 på Rodeløkka, lengst inne på gården i et lite rom. Dette var under 20- og 30-årene. Han var barnas skrekk, og de voksne dro seg unna. Hele ansiktet var fullt av store byller og rødlilla-fargede store poser som hang langt ned på brystet. Når han gikk, slang posene frem og tilbake. Munnen lå langt inne blant byllene. Vi barn var livredde når vi møtte Bernhard Byllemann. Enkelte voksne var redde for å bli smittet.

STORE POSER I ANSIKTET

På vei til Sofienberg skole gikk jeg alltid forbi Lang- gata 5 der han bodde. En dag da jeg passerte por- ten, kom han ut. Posene i ansiktet hang som tunge ballonger. De var så tunge at han var nødt å bøye hodet fremover så ikke posene slo mot brystet. Han kom bort til meg. Da jeg fikk se ham så nær, ble jeg stående som forstenet.Han rakte frem en pose karameller. - Ta en karamell, sa byllemannen. Jeg bare stirret ham rett inn i det fryktelige ansiktet da ordene hans presset seg frem gjennom en masse byller. Langt der inne var munnen som ikke syntes. Hvorledes kan han få mat inn i munnen med alle byll- ene? var det første jeg tenkte.

FØFLEKKEN
- Ta karamellen, du kan få flere, sa han mens jeg tok den han gav meg. Han forsøkte å smile, men det ble bare byllene som vred seg i ansiktet. Verst var den store posen på ansiktets venstre side. Den lot til å være fylt med blått blod og kunne sprekke når som helst. Jeg sprang til skolen med karamellen i den ene hånden. Så slengte jeg den langt inn på Sofienberg kirke- gård, der den ble liggende på en gravstein. Jeg ville ikke ha karamellen, jeg kunne bli smittet.

Alle var redde for Byllemannen. Noen mente han bar på smitte. Andre snakket om kolera og svartedauen. Det ble fortalt att byllene i ansiktet begynte med en liten føflekk. Jeg ble redd da jeg så meg selv i speilet og oppdaget en føflekk. Hver dag så jeg etter om den vokste. Noen gangen syntes jeg det, og så meg selv med byller.

PÅ GRÜNERLØKKA
Byllemannens verden var liten. Han beveget seg mellom Langgata 5 og Carl Olsens kolonial- forretning i Værksgata 20, der han kjøpte mat. På dagtid var han så lite som mulig utenfor døra. Men når det ble mørkt, våget han seg langt bort til Grünerløkka.

Det hendte at bylleansiktet på en mørk kveld skremte vettet av mennesker, flere anmeldelser ble levert på Grünerløkka politistasjon. Men Byllemannen gjorde aldri noe galt, han hadde bare ikke utseendet med seg. Om han en dag skulle vist seg på Karl Johan, ville folk dra seg unna og damer besvime.


SIRKUS
Byllemannen ville blitt en sensasjon om han opp- trådte som monster på sirkus. Den gangen kunne man på sirkus se «damen med skjegg» eller verdens lengste eller tykkeste mann. Året 1926 var jeg med mine foreldre på sirkus Hagenbeck på Kontraskjæret. Der viste man fram en neger.

Det var første gangen jeg så en neger, og jeg syntes det var rart at det fantes mennesker som var kull- svarte over hele kroppen. - Som monster på sirkus ville Byllemannen blitt rik. Han hadde ikke arbeid, ingen familie eller venner. Alle var redde for ham. Jeg husker at voksne undret seg over hvordan han kunne leve, som ikke arbeidet.

RIKSHOSPITALET
Det ble fortalt at Byllemannen hadde solgt hodet sitt til Rikshospitalet. Jeg syntes det var merkelig da han gikk på Rodeløkka og fortsatt hadde hodet på. Han ble hver måned betalt for hodet sitt så lenge han levde. Av det kunne han eksistere. Imens ventet vitenskapsmennene på Rikshospitalet på Byllemannens død, så de kunne hente hodet. Så skulle de skjære opp byller og poser, analysere for å finne grunnen til den abnorme sykdommen som jeg tror heter hypertrichose.

For noen år siden sendte jeg tegning og beskrivelse av Byllemannen til Rikshospitalet. Jeg ville ha greie på om de hadde mottatt hodet hans og fastslått sykdommen. Men jeg har ennå ikke fått svar. Imens forsøker jeg å finne ut av det selv.



» Tilbake til Rodeløkka-veteranen Alf Folmer på gamle trakter

«Velet har sitt virkeområde på det sentrale Rodeløkka, som avgrenses av Helgesensgate i sør, Dælenenggata i nord, Trondheimsveien i øst og Gøteborggata i vest.» Bli medlem! Lei velhuset!

Rodeløkka Vel
Tromsøgata 22 C
0565 Oslo

Stiftet: 08.12.1953
Org. nr: 892 041 822

Rodeløkka Vel på Facebook

Diverse linker

Hjem » Historisk » Rodeløkka-veteranen Alf Folmer på gamle trakter » Byllemannen