Meld deg inn i Rodeløkka vel! Les om Rodeløkkas eldre historie Velhuset Utleie Utleiepriser Bridgelaget Startsiden Velhuset Utleie Utleiepriser Bridgelaget Startsiden Velhuset Utleie Utleiepriser Bridgelaget Startsiden
Startsiden Smått og stort Debattsider Kultur og ressurspersoner Debatter Delområdet DEBATT
Velhuset Gjeldende utleiereglement for velhuset (PDF)
Velhuset Gjeldende utleiereglement for velhuset (PDF)
DEBATT
- RODELØKKA VELs DEBATTSIDER
DEBATT

HVOR SKAL VI BO - I EN DRABANTBY I INDRE BY?
Som de fleste Rodeløkkabeboere sikkert har sett, har det i lengre tid vært stor bygge- aktivitet nedenfor Freia, nærmere bestemt i Karlstadgata fra hjørnet av Gøteborggata og helt fram til Københavngata. Men hvor tett skal Oslos befolkning i indre by egentlig tvinges til å bo i framtiden?


Den gamle Oslo Baand- og Lidsefabrik («Lissefabrikken») på hjørnet av Gøteborggata / Karlstadgata / Teglverksgata har i flere år sett ut som et utbombet «Sarajevo-kvartal», og mange av oss naboer synes utbyggingen her har gått veldig, veldig treigt.

TO STORE PROSJEKTER:
Lissefabrikken og Sofies hage
Prosjektet Sofies Hage vil få adressene Københavngata 8 og 10, og ligger i kvartalet Køben- havngata/Karlstadgata/Teglverksgata. I henhold til opplysninger på hjemmesiden til OBOS skal det i Sofies hage bygges 140 leiligheter fordelt på tre byggetrinn, og i henhold til hjemmesiden til Forbrukerrådet skal det under 1. byggetrinn bygges 71 leiligheter. Størrelsen på leilighetene er for 2-, 3- og 4- roms leiligheter fra 45 - 94 kvm.

Utbygger er Karlstadgata Utbygging AS, og er et samarbeidsprosjekt mellom OBOS og AF Ragnar Evensen. Arkitektfirmaet heter Hille Melbye Arkitekter AS. Byggestart var våren 2006 og innflytting er planlagt til sommeren 2007.

Selv om høye kraner rager over takene på bygningene rundt, kan de nok ikke konkurrere med Freia sjokoladefabrikks 52 meter høye pipe, som ble bygget i 1918. Pipen skal ikke rives i forbindelse med utbyggingen.


Lissefabrikken ser nå utbombet ut…
Begge prosjektene er en kombinasjon av nybygg og ombygging av tidligere fabrikkbygninger, og vil til sammen gi hundrevis av nye leiligheter på Rodeløkka. Lissefabrikken består av Tegl- verksgata 7 med flere andre bygninger. I bakgården er det bygget nye bygninger og det blir anlagt en større utendørsområde mellom byggene. Deler av fronten av hjørnebygningen i Tegl- verksgata 7 er beholdt. Gøteborggata 6 er et delvis nytt hus hvor de to nederste etasjene er beholdt mens det er bygget på 3 etasjer på toppen. Denne gården er allerede ferdig og inn- flyttet. Resten av bygningene skal etter planene være innflyttingsklar i løpet av 2007.

SKOLER, BARNEHAGER OG OFFENTLIG KONTORER
Undertegnede regner selvsagt med at bydelsforvaltningen i Bydel Grünerløkka samt bl.a. Skolesjefens kontor har fått med seg denne store utbyggingen, og håper ellers at alle relevante offentlige etater i sine planer har kalkulert inn en forventet økning av folkemengden - som denne boligfortetningen vil føre til for boligstrøket. I 2006 økte befolkningen med over 12 000, slik at behovet for legekontor, skoler etc. øker. I tilegg vil trykket på kollektivtrafikk, private parkeringsplasser bare øke med en økning av folkemengden.

DRABANTBY MIDT I BYEN?
Den allerede innflyttede gården, Gøteborggata 6 er altså allerede ferdig og innflyttet.


Karlstadgata - her sett fra Rodes plass…
Selv om alt ser ut til å bli fint og tiltalende, er det noen tanker jeg har gjort meg: Jeg synes det virker i overkant sært at det er leiligheter helt ned på gateplan. Og hvem ønsker egentlig å bo så usjenert med direkte innsyn som det er i dette tilfellet? Ved selvsyn kan det synes som at alle førsteetasjer i begge prosjekter skal være leiligheter, ikke noen kontorer, butikker, restauranter og lignende - noe som trenges for å lage en levende by. Det ser ut som at førsteetasjene i Københavngata 8 og 10 ikke blir like lave som i Gøteborggata 6 - og det er bra! Men hvor tett skal Oslos befolkning i indre by egentlig tvinges til å bo i framtiden?


Dette huset i Karlstadgata skal beholdes. Forhåpentligvis blir huset en «brobygger» mellom gammelt og nytt.

Oslo, 02. januar 2007
Kurt Evert Stenbakk

KILDER OG FLERE OPPLYSNINGER OM SOFIES HAGE:
http://www.sofieshage.no/,
Forbrukerrådet: http://forbruker.no/bolig/nybygg/article1158408.ece,
OBOS: http://www.obos.no/default.aspx?did=9223145 og http://www.obos.no/default.aspx?aid=9196064
Hille Melbye Arkitekter AS: http://www.hille-melbye.no/prosjekter/regulering/sofieshage/

KILDER OG FLERE OPPLYSNINGER OM LISSEFABRIKKEN:
www.nrk.no: http://blog.nrk.no/byen/archives/2006/06/lissefabrikken_1.html,
Sofienberg menighet: http://www.sofienbergkoret.no/menighetsbladet/206.pdf
Oslo kommune, Plan og bygningsetaten: http://www.plan-og-bygningsetaten.oslo.kommune.no/article27327-7991.html

KOMMENTARER TIL SAKEN SENDES
MORTEN FASTVOLD

Utskriftsvennlig utgave i PDF


RODELØKKA VEL
Tromsøgata 22 B
0565 Oslo

ORG.NR:
892041822

STIFTET:
8.12.1953

Debatt

SKRIV UT
Skriv ut
(PDF-format)RODELØKKA VEL

<< Startsiden | Historiske glimt | Organisatorisk | Velhuset |


RODELØKKA VEL
Startsiden Smått og stort Debattsider Kultur og ressurspersoner Debatter Delområdet DEBATT