Det ble minnepark!


Fra åpningen av første byggetrinn til minneparken. Innfelt: En minnestein formet som en davidsstjerne, med et sitat av Henrik Wergeland. (Foto: Kurt-Evert Stenbakk)

27. oktober 2012 åpnet første byggetrinn av minneparken «Dette er et fint sted» i Hekkveien overfor Carl Berners plass. Ordfører Fabian Stang holdt tale, der han betonte at noe i vår historie er smertefullt, men at der er viktig å ikke glemme dette for å ta vare på fremtiden. Velet hadde uttrykt støtte til prosjektet på et medlemsmøte 12. november 2010, der temaet var minnepark-planene og de dramatiske begivenhetene som lå til grunn. Dengang var det langt fra sikkert at noen minnepark ville bli realisert. Men etter mye og godt påtrykk fra initiativtakerne sa byens myndigheter seg enige i at dette var et støtteverdig prosjekt,

Det var mange, både på Rodeløkka og ellers i Oslo og i landet forøvrig, som ikke visste at den mest omfattende flyktningtransporten til Sverige under den annen verdenskrig foregikk et steinkast fra Carl Berners plass. I løpet av seks uker ble over tusen mennesker, både jøder og motstandsfolk, reddet unna nazistene. Basen var et gartneri like ved der Carl Berner T-banestasjon nå ligger.

"Carl Fredriksens Transport" var navnet på aksjonen, som stadig er en lite kjent del av norsk krigshistorie. Nøkkelpersoner var Gerd og Alf Pettersen, Reidar Larsen og gartneren Rolf Syversen. Syversen ble arrestert i juli 1943 og skutt på Trandum i november 1944.


Fra velets medlemsmøte om minnepark-planene, der kunstneren Victor Lind (til venstre) og gartner Rolf A. Syversens sønn Øyvind Syversen (til høyre), holdt innledninger. I midten står velet Morten Fastvold. (Foto: Kurt Evert Stenbakk)


Skisse av minneparken, som er et designet av kunstneren Victor Lind i samarbeid med arkitektkontoret Snøhetta. (Illustrasjon: Snøhetta)

På minneparkens «hovedstein» står det følgende:

Dette er et fint sted
Her nede lå Syversens gartneri. Her startet den største flyktningetransporten under krigen.
Carl Fredriksens Transport reddet mer enn 1000 forfulgte mennesker, halvparten jøder, over til Sverige vinteren 1942—43.
Redningsaksjonen ble ledet av Gerd og Alf T. Pettersen, Reidar Larsen og Rolf A. Syversen. De hadde mange hjelpere.
Alf T. Pettersen, Hans kone Gerd og Reidar Larsen ble ettersøkt og måtte flykte til Sverige.
Gartner Rolf A. Syversen ble arrestert av statspolitiet og skutt på Trandum 30. oktober 1944.
Herfra kan vi se stedet der gartneriet lå, byen og stjernene.

«Velet har sitt virkeområde på det sentrale Rodeløkka, som avgrenses av Helgesensgate i sør, Dælenenggata i nord, Trondheimsveien i øst og Gøteborggata i vest.» Bli medlem! Lei velhuset!

Rodeløkka Vel
Tromsøgata 22 C
0565 Oslo

Stiftet: 08.12.1953
Org. nr: 892 041 822

Rodeløkka Vel på Facebook

Diverse linker

Hjem » Historisk » Det ble minnepark!